
En underbart vacker höstdag och jag känner att det är hög tid att ta reda på de äpplen som redan fallit till marken. Det blev äppelchips och äppelsylt.
Äppelchips
Värm ugnen till 70 grader. Skiva äpplena tunt och sprid ut dem på en eller två plåtar med bakplåtspapper. Jag blandade ingefära och kanel och strödde över äppelskivorna innan jag stoppade in dem i ugnen. Jag hade två plåtar så därför använde jag varmluftsugnen. 4 timmar i ugnen och öppna luckan då och då för att släppa ut lite ånga. Det blir krispigare chips då. Stäng av ugnen och låt luckan vara lite öppen. Låt äpplena svalna av inne i ugnen innan du tar ut plåtarna. Klart!
Äppelsylt
Jag använder aldrig recept eller mått när jag gör detta. Skala och skiva äpplena och lägg över dem i en kastrull. Häll i en liten skvätt vatten och hetta upp äppelbitarna under omrörning. När de börjar mjukna använder jag en potatisstöt för att mosa till äpplena något, men lite tuggiga bitar vill jag ha kvar.
Jag skvättade i lite citronjuice för att sylten ska behålla sin fina gula färg, en aning socker (bara så att den inte blir dålig på en gång), kryddblandingen av kanel och ingefära och valfri mängd chiafrön. Om du ska använda galsburkar häller du upp den varma blandningen direkt i dessa och stänger till locket. Jag använde en glasburk som jag har i kylskåpet och resten frös jag in i plastformar. Gott till frukostgröten!
Kommentera